vrijdag 12 oktober 2012

4 Milk


Labels are for filing. Labels are for clothing. Labels are not for people. ~Martina Navratilova



Inleiding

Homoseksualiteit is van alle tijden. Doorheen de geschiedenis rust er een taboe op het woord, op deze geaardheid. Misschien vandaag nog wel meer dan vroeger. Ook ik betrap mezelf wel eens op het nastaren van homo’s of lesbiennes. Maar waarom doen we dit?

Ik heb ervoor gekozen om me wat meer te verdiepen in het onderwerp en heb daarom gekozen voor de film Milk van Gus van Sant.



Korte inhoud

Milk is een Amerikaanse film van de regisseur Gus van Sant. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Harvey Milk. Hij was de eerste verkozen politicus in Amerika (Californië) die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Later werd hij vermoord.

De film werd genomineerd voor acht Oscars. Milk kon héél wat prijzen in de wacht slepen.


Door de film te bekijken hoop ik een antwoord te vinden op volgende vragen:
- hoe is de homogemeenschap geëvolueerd?
- welke strijd hebben ze moeten voeren?
- wat was de rol van Harvey Milk in deze strijd?
- wie waren zijn tegenstanders?

Achtergrondinformatie

Voordat ik de film kan bekijken moet ik eerst een aantal zaken opzoeken, te beginnen met het belangrijkste:

Wie was Harvey Milk?

My name is Harvey Milk and I'm here to recruit you!
(Harvey Milk)

Harvey Milk werd geboren op 22 mei 1930 in Woodmere. Als tiener besefte hij dat hij homoseksueel was. Hij hield deze gedachte voor zich, bang voor de reacties van anderen.

Harvey studeerde, net zoals ik, voor leerkracht. Hij studeerde af in 1951.

Zijn carrière als leerkracht begon in 1955, maar deze was eerder van korte duur. Zijn interesses lagen ergens anders bleek later.

Harvey Milk, was de eerste politicus in de Verenigde Staten die openlijk uit kwam voor zijn homoseksualiteit. In 1977 werd hij verkozen om te zetelen in de gemeenteraad van San Francisco.

In 1978 werd Harvey Milk samen met burgemeester George Moscone doodgeschoten door het afgetreden gemeenteraadslid Dan White. Dan White had homofobe opvattingen, maar de directe aanleiding was een politieke kwestie.

Dan White kreeg slechts zeven jaar gevangenisstraf. Door deze lage straf braken er vele stadsrellen uit.

Harvey Milk groeide uit tot een icoon van de burgerrechtenbeweging en de homoseksuele gelijkberechtiging in de VS, maar ook daarbuiten.


It's not my victory, it's yours and yours and yours. If a gay can win, it means there is hope that the system can work for all minorities if we fight. We've given them hope.” (Harvey Milk)


Homoseksualiteit in de VS

Vooral het homohuwelijk is in de Verenigde staten een gevoelig onderwerp. Dit is natuurlijk niet alleen zo in de VS, maar ook in vele andere landen. Als sinds de jaren ’70 voeren verschillende burgerrechtenbewegingen campagne om het huwelijk voor mensen van het zelfde geslacht mogelijk te maken.

Op lokaal niveau werden homohuwelijken al gesloten sinds 1975, maar meestal werden ze daarna ontbonden omdat ze niet grondwettelijk waren.

In 1987 vond er een grote demonstratie plaats op 11 oktober. Er werd een nepbruiloft geregeld voor 2000 homo’s en lesbiennes. Deze dag wordt nog altijd herinnerd als de ‘National Coming Out Day’

In sommige staten is het homohuwelijk al goedgekeurd, maar in andere staten nog niet. Barack Obama gaf in mei 2012 aan dat het huwelijk ook moet kunnen voor mensen van hetzelfde geslacht.

De meeste staten in de VS keuren het homohuwelijk niet goed. Bekijk onderstaande kaart maar, dan wordt dit onmiddellijk duidelijk.



Homoseksualiteit in België

In België kunnen twee personen van hetzelfde geslacht trouwen sinds 1 juni 2003. België was het tweede land waar het mogelijk was voor homoseksuelen om met elkaar te trouwen. Oorspronkelijk was de wet nog redelijk beperkt, zo konden homoseksuelen enkele trouwen met een partner van België of Nederland. Later werd dit uitgebreid.

Het eerste homohuwelijk vond plaats in Kapellen op 6 juni 2003.

België probeert open-minded te zijn. Dit merk je ook aan de adoptiewet. Sinds 18 mei 2006 is het voor homoseksuelen mogelijk om kinderen te adopteren.

De staat probeert dan wel verdraagzaam te zijn ten opzichte van homoseksualiteit, maar de burgers zijn dit niet altijd. De laatste tijd worden we opgeschrikt door geweld tegen homo’s.  

Onderstaand videofragment is hier een voorbeeld van:


homoseksualiteit in de wereld

Onderstaande kaart geeft een beeld van het homohuwelijk in de verschillende werelddelen. We kunnen afleiden dat er een groot verschil is tussen westerse en niet-westerse landen. In Europa is er geen probleem voor de homoseksuele, maar in Afrika en het Midden Oosten kan je best niet uitkomen voor je geaardheid.




De film

In de film maakte ik kennis met een aantal interessante figuren en gebeurtenissen die een rol speelden in de strijd rond de homorechten. Deze personen worden hieronder kort besproken.

Anita Bryant
Anita Bryant is geboren op 25 maart 1940. Ze is een Amerikanse zangeris die bekend werd om haar uitgesproken mening over de homoseksualiteit.

In 1977 voerde ze campagne tegen een wet die bescherming bood aan homo’s. Deze wet wou discriminatie verbieden op gronde van seksuele geaardheid.

Anita Bryant vergeleek homo’s met dieven en prostituees. Een van haar bekende uitspraken is dan ook de volgende:

“If gays are granted rights, next we'll have to give rights to prostitutes and to people who sleep with St. Bernards and to nailbiters.”

( Anita Bryant)

Ze was ervan overtuigd dat homoseksualiteit een zonde was. Anita Bryant baseerde haar overtuiging op haar Christenfundamentalisitisch geloof.

In Miami werd de wet tegen de discriminatie op grond van seksuele geaardheid teruggetrokken, mede door de campagne van Bryant. Hierop volgenden vele protestacties van de homogemeenschap.


Dan White

Daniel James White was een Amerikaanse politicus in San Francisco . Hij is ook de moordenaar van burgemeester George Moscone en Harvey Milk.

Dan White vocht mee in de Vietnamoorlog en na zijn terugkeer werkte hij als politieman en daarna als brandweerman in San Francisco. In 1977 werd hij verkozen tot Supervisor . Dan White was vooral het gezicht van het traditionele gezin.

Society can't exist without the family.

(Dan white)

Op het begin van hun carrière werkte White en Harvey Milk nauw samen. Pas in 1978 kregen ze grote meningsverschillen.

Op 27 november vermoordde hij Harvey Milk en burgemeester George Moscone. Volgens zijn advocaat was hij ontoerekeningsvatbaar doordat hij te veel junkfood had gegeten. Dan White werd slechts veroordeeld tot doodslag en kwam na vijf jaar al vrij. Nog eens twee jaar later pleegde hij zelfmoord.

Senator John Briggs

John Briggs is geboren in 1930. Hij was een politieker in California die vooral bekend werd door zijn steun bij voorstel 6 in 1978. Voorstel 6 wou alle homoseksuele werknemers in scholen ontslaan. Ook de mensen die homoseksuelen steunden, zouden ontslagen worden. Dit voorstel werd uiteindelijk afgewezen.

Hij was tegen homo’s en hij vond het ondenkbaar dat homo’s een ambt als leraar konden vervullen. Zijn argument hiervoor was dat homo’s de kinderen wilden leren om homo te zijn.

burgemeester George Moscone

George Moscone was burgemeester van San Fransisco van 1976 tot 1978. Hij werd samen met Harvey Milk vermoord op 27 november 1978.

George Moscone stond bekend als voorvechter tegen rassendiscriminatie en kwam op voor de kleine ondernemer.

Hij was verantwoordelijk voor het afschaffen van de sodomie-wet in Californië. Deze wet stelde bepaalde seksuele handelingen als strafbaar. Alle handelingen die niet tot de voortplanting leiden waren strafbaar. Bijvoorbeeld anale en orale seks.

Samen met Harvey Milk zorgde hij ervoor dat San Francisco de meest liberale stad van de VS werd.

Nadat Dan White ontslag had genomen, wou hij zijn functie terug. George Moscone weigerde dit tweemaal en dat betekende uiteindelijk ook zijn dood.


En nu?

We zijn nu al zoveel jaren verder, maar wat is er concreet veranderd sindsdien? Dat wil ik even uitzoeken.

In vele niet westerse landen wordt vandaag de dag homoseksualiteit nog altijd bestraft met de doodstraf. Voorbeelden van deze landen zijn: Iran, Jemen, Soedan, … In andere landen kan je nog een levenslange gevangenisstraf krijgen. 

Deze informatie ontdekte ik al in mijn vooronderzoek.

Maar de discriminatie van homoseksuelen is dichterbij dan je denkt. Denk maar aan al het recent geweld tegen homo’s.

De homo-emancipatie

We kunnen de emancipatie van de homoseksuelen in verschillende fasen opdelen:

De eerste fase

Deze fase begon in de negentiende eeuw en bestond uit de strijd tegen de wettelijke discriminatie en bestraffing.  In deze fase werd homoseksualiteit niet meer gezien als een religieuze zonde, maar als een ziekte of afwijking. Je kon er dus weinig aan doen en daarom mocht men homoseksuelen niet meer veroordelen.

De tweede fase

Begon in de jaren ’70 van de twintigste eeuw. Hier werden de gelijke rechten en de eigen plaats in de samenleving bevochten.

Het bekendste voorbeeld van activiteiten die georganiseerd werden zijn de ‘Gay Pride Parades’.

Deze tweede fase zorgde ervoor dat homoseksualiteit in vele landen gelegaliseerd werd. In 1990 werd homoseksualiteit ook niet meer opgenomen in de lijst van geestesziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het hoogte punt van deze fase was het homohuwelijk. België legaliseerde het homohuwelijk in 2003.

Derde fase

In deze fase werd de sociale acceptatie gerealiseerd. De vraag is maar is deze fase al afgerond?


All men are created equal. No matter how hard you try, you can never erase those words.

(Harvey Milk)

Homobashing


 

Homebashing is de laatste jaren een groot probleem geworden. Holebi’s worden de laatste tijd op straat veel lastig gevallen. Dit kan gaan van naroepen tot echt geweld, dat soms eindigt met de dood tot gevolg.

In de undercover reportage van Volt wandelen twee homo’s hand in hand over straat. De reactie die je ziet in het filmfragment spreken boekdelen.

Wat ik wel niet verwacht had is dat er ook mensen zijn die hun vrienden corrigeren. Ik vind dit persoonlijk erg moedig van hen!

Terechtstellingen in Iran

In Iran kan je bestraft worden met de dood wanneer je een homo bent. In 2005 zijn twee meerdere jarige jongens gearresteerd en werden ze veroordeeld, nadat ze bekende verliefd te zijn op elkaar.

Bronnen


Harvey Milk, internet, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Harvey_Milk)

Steel, I., Seksuele revolutie, internet, (http://www.seniorplaza.nl/6070_Revolutie.htm)

Harvey Milk, internet, (http://en.wikipedia.org/wiki/Harvey_Milk)

Homohuwelijk in de Verenigde Staten, internet, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Homohuwelijk_in_de_Verenigde_Staten)


Anita Bryant, internet, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Anita_Bryant)



Sodemiewetgeving internet, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Sodomiewetgeving)

George Moscone, internet, (http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Moscone)


VAN SANT, Milk, film, 2008.

Memorabele quotes for Milk, internet, (http://www.imdb.com/title/tt1013753/quotes)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten